راهنمای نویسندگان

1.    مراحل بررسی و انتشار مقاله

 الف) اعلام وصول پس از ارسال مقاله.

  • بررسی شکلی و صوری مقاله (در صورتی که موارد ذکر شده در «راهنمای تدوین مقالات» رعایت نشده باشد، مقاله به نویسنده برگشت داده می‌شود).
  • در صورتی که مقاله با معیارها و ضوابط فصلنامه مطابقت داشته باشد، برای حداقل دو داور فرستاده می‌شود تا درباره ارزش علمی و شایستگی چاپ آن در نشریه قضاوت کنند.
  • با تایید داوران، نتایج ارزیابی­ها در جلسات هیأت تحریریه مطرح و تصمیم نهایی اتّخاذ می‌شود.
  • نظر نهایی هیأت تحریریه به اطلاع نویسندگان مقاله‌ها می‌رسد.

2.    ثبت نام در سایت

تمام نویسندگان برای ارزیابی و نشر مقالات خود باید ابتدا در سامانه ثبت نام کنند.

لازم است که مشخصات نویسنده بصورت کامل نوشته شود (مشخصات نویسنده شامل نام ونام خانوادگی، تحصیلات، رتبه علمی، رشته تخصصی، سمت/سازمان، نشانی صندوق الکترونیکی، شمارة تلفن تماس و ....)

چند نکته مهم:

  • اطلاعات و مشخصات درج شده از نویسنده/نویسندگان در سامانه نشریه به عنوان اطلاعات اصلی تلقی شده و همان اطلاعات منتشر می گردد. لذا اطلاعات شخصی مندرج در سامانه را بروزرسانی فرمایید.
  • فرستنده مقاله به عنوان نویسنده مسئول در نظر گرفته می‌‌شود و کلیه مکاتبات و اطلاع‌‌رسانی‌‌های بعدی با ایشان صورت می‌‌گیرد.
  • شیوه درج وابستگی سازمانی نویسنده / نویسندگان باید دقیق و مطابق یکی از الگوی‌های ذیل باشد: اعضای هیأت علمی:رتبه علمی (مربی، استادیار، دانشیار، استاد)، گروه، دانشگاه، شهر

          دانشجو: مقطع تحصیلی (کارشناسی ارشد، دکتری)، رشته تحصیلی، دانشگاه، شهر

           افراد و محققان آزاد: مقطع تحصیلی(کارشناسی ارشد، دکتری)، رشته تحصیلی، سازمان محل خدمت، شهر    

            طلاب: سطح تحصیلی (سطح سه، سطح چهار)، رشته تحصیلی، حوزه علمیه محل تحصیل، شهر

            اساتید حوزی: سطح علمی (استاد سطوح، استاد خارج)، رشته تخصصی، حوزه علمیه محل تدریس، شهر

3. ضوابط عمومی پذیرش

  1. 1. مقالات ارسالی باید دارای رویکرد تحقیقی ـ تحلیلی، ساختار منطقی، انجام محتوایی، مستند و مستدل باشد و با قلم روان و رسای فارسی نگارش شده باشد.
  2. دستور خط فارسی مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مبنای آیین خط فارسی و معیار وصل و فصل کلمات است.
  3. لازم است که مقالات در قالب word با پسوند docx از طریق سامانة نشریات علمی ارسال شود.
  4. حجم مقاله حداقل 5000 تا حداکثر 8000 واژه باشد.
  5. از اشاره مستقیم یا غیرمستقیم به نام نویسنده/ نویسندگان مقاله در متن، پانوشت، پی‌نوشت یا اسم فایل مقاله خودداری شود.
  6. نگارش پژوهش به گونه‌ای نباشد که کسی یا گروهی متحمل آسیب یا ضرری شود و از میدان بیرون رود. همچنبن جنسیت، سن، نژاد، مذهب یا تمایلات سیاسی بر نحوه نگارش تأثیر نداشته باشد.
  7. مسئولیت صحت یا سقم مطالب مقاله از جهت علمی و حقوقی به عهده نویسنده است.
  8. مقالات ارسالی نباید قبلاً در نشریات داخلی و یا خارجی و یا به عنوان بخشی از یک کتاب چاپ شده باشند و نیز همزمان به سایر مجلات علمی ارسال نشده باشند.
  9. مقاله­ های برگرفته از پایان­ نامه­ ها یا رساله­ ها با مسئولیت استاد راهنما قابل بررسی است (به ترتیب، اسم دانشجو، استاد راهنما و استاد مشاور آورده می‌شود)
  10. از تعیین مؤلف افتخاری (فرد یاافرادی که هیچگونه نقشی در جنبه‌های علمی ِپژوهش نداشته‌اند) باید خودداری شود.
  11. در گزارش پژوهش، مرز بین دست‌آوردهای علمی پژوهشگر و یافته‌های اخذ شده از کار دیگران، روشن، شفاف و بدون ابهام باشد.
  12. از ارسال مقالات ترجمه شده خودداری شود. نقد مقالات علمی و یا آثار و کتاب­های منتشر شده­ که حاوی موضوعات بدیع یا نکات علمی ویژه و متناسب با مقتضیات و نیاز جامعه است، امکان چاپ دارند. البته چاپ مقالات پژوهشی و تألیفی بر این گونه مقالات اولویت دارد.
  13. مقاله‌هائی که ترجمه و تفسیر آیات قرآنی، نقل جریانات تاریخی، ارائه دیدگاه فلسفی و کلامی و غیره را در بر دارد، هرگاه با بررسی و تحلیل و احیاناً مقایسه و تطبیق بوده و دیدگاه و نظر جدیدی از نویسنده در آن درج شده باشد، قابل پذیرش است.
  14. پژوهشگران موظف‌اند در صورت استفاده مستقیم یا غیرمستقیم از آثار دیگران، به آنها استناد نمایند و این ارجاع یا استناد لازم است که مطابق با شیوه­نامه فصلنامه باشد.
  15. هیأت تحریریه در قبول ‌یا رد و ویرایش مقاله‌ها آزاد است.
  16. پژوهشگران موظف‌اند در تمام آثار پژوهشی خود، همواره مسائل اخلاقی موجود در «منشور اخلاق پژوهش» را رعایت کنند.

تذکر: به هنگام ارسال مقاله، لازم است فرم تعهد نامه که به امضای تمامی نویسندگان رسیده است نیز، ارسال شود. توجه داشته باشید که فایل «تعهد نامه» حتما باید در قالب word باشد.

 

 

4.نحوه تنظیم مقالات

مقالات ارسالی باید از ساختار علمی برخوردار باشند، بنابراین باید شامل قسمت­های زیر باشد:

«عنوان، چکیده فارسی و انگلیسی، کلیدواژه‌ها فارسی و انگلیسی، مقدمه(درآمد، مدخل، طرح مسئله)، پیشینه تحقیق، بدنة اصلی، نتیجه گیری وفهرست منابع»

  1. عنوان: عنوان اثر پژوهشی، مهم­ترین عبارت یک اثر پژوهشی است و باید این ویژگی­ها را داشته باشد:
  • واضح و متمایز بودن
  • جذاب باشد
  • کوتاه باشد
  • به مسئله اشاره کند
  • جهت گیری نداشته باشد.

2.چکیده:  چکیدۀ مقاله حداقل 150 و حداکثر 250 کلمه باشد و به اختصار، شامل مقدمه یا زمینه (بیان اهمیت و ضرورت مسأله پژوهشی)، هدف، روش‌، یافته‌ها و نتیجه‌گیری است.

  • بدلیل یکسان سازی چکیدها و کلیدواژهای انگلیسی از نظر لغات و گرامر، فلصنامه خود به این امر اقدام می­کند و دانش­پژوهان وظیفه­ای ندارند.
  1. کلید واژه: حداکثر 7 واژة کلیدی مرتبط با محتوا که ایفا کنندة نقش نمایة موضوعی مقاله باشد.
  2. مقدمه: در مقدمة مقاله لازم است که مسألة تحقیق تبیین شود و پیشینة پژوهش، ضرورت و اهمیت پژوهش، جنبة نوآوری بحث، سؤالات اصلی و فرعی، ساختار کلی مقاله و تعریف مفاهیم و اصلاحات اساسی مقاله، مطرح شود.
  3. بدنة اصلی:لازم است در بدنة اصلی مقاله، نوآوری باشد، بنابراین یک مقاله لازم است که به یکی از صورت­های زیر باشد:

الف ـ ارائه کنندة نظریه و یافته جدید علمی؛

ب ـ ارائه کنندة تقریر و تبیین جدید از یک نظریه؛

ج ـ ارائه کنندة استدلال جدید برای یک نظریه؛

د ـ ارائة نقد جامع علمی یک نظریه.

  • شیوة ارجاع دهی؛ ارجاع به منابع و مآخذ در متن، بلافاصله بعد از نقل قول یا اشاره‏ بدان، در داخل دو کمان و با ذکر نام‌خانوادگی نویسنده، تاریخ انتشار اثر، جلد و شماره صفحه صورت گیرد؛ مانند: (حسینی، 1376، ج2، ص83)

اگردو یا چند اثر از یک نویسنده تاریخ انتشار یکسانی داشته باشد، این آثار با ذکر حروف الف، ب و... در منابع فارسی و b و a و... در منابع انگلیسی پس از سال انتشار از هم متمایز شوند. مانند: (علامه طباطبائی، 1374الف، ج2، ص40)

در صورت تکرار منبع یا نویسنده، از «همان» و «همو» یا "Ibid" و "Idem"  استفاده شود.

  1. نتیجه­گیری:نتیجه بیان­گر یافته­ های تفصیلی تحقیق است که به صورت گزاره های خبری موجز بیان می­گردد. از ذکر بیان مسأله، جمع­ بندی، مباحث مقدماتی، بیان ساختار مباحث، ادله، مستندات، ذکر مثال یا مطالب استطرادی در این قسمت خودداری شود.
  2. فهرست منابع:اطلاعات کتاب­شناختی کامل منابع و مآخذ اعم از فارسی، عربی و لاتین در انتهای مقاله براساس شیوة زیر آورده می­شود:

کتاب: نام خانوادگی، نام نویسنده/نویسندگان، (سال نشر)، نام کتاب با حروف مورب یا ایتالیک و برجسته یا بولد، نام مصحح یا مترجم، شماره چاپ، محل نشر: نام ناشر.

مقاله: نام خانوادگی، نام نویسنده/ نویسندگان، (سال انتشار)، «عنوان مقاله» (داخل گیومه)، نام مجله یا مجموعه با حروف مورب یا ایتالیک و برجسته یا بولد، شماره مجله و مجموعه، شماره صفحات مربوط به مقاله.

منابع اینترنتی: نام خانوادگی، نام نویسنده، تاریخ دسترسی، «عنوان مقاله» (داخل گیومه)، نام وب‌سایت (یا عنوان نشریه الکترونیکی همراه با مشخصات نشریه) با حروف مورب یا ایتالیک و برجسته یا بولد، صفحه/پاراگراف، نشانی اینترنتی.

فهرست منابع دارای چند ضابطه بسیار مهم است:

  • منابعی که در بخش فهرست منابع درج می‌شوند، حتماً باید در متن استفاده شده باشند. (منابعی که صرفاً برای مطالعه و آگاهی بیشتر مخاطب در متن معرفی شده‌اند، و در متن به آنها ارجاع داده نشده، نباید در بخش کتابخانه درج شوند)
  • نظم منابع باید براساس الفبای نام خانوادگی نویسندگان باشد. ترتیب منابع بدین صورت است که در ابتدا کتاب­ها و بعد مقالات و سایت­های اینترنتی قرار می­گیرند.
  • ارجاعات توضیحی، مانند صورت لاتین کلمات، شرح اصطلاحات و مانند آن در بخش پی‌نوشت‌ها آورده شود
  • تمام پی‌نوشت‌ها در پایان مقاله و قبل از فهرست منابع به ترتیب و با شماره مسلسل آورده شود.

 

دو تذکر بسیار مهم:

  • در دوفصلنامه «در مسیر اجتهاد»، با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیتۀ اخلاق در انتشار (COPE )می‌باشد و از آیین‌نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می‌نماید. لذا تمامی مقالات قبل از ارزیابی در ir بررسی می‌شود و در صورت احراز تقلب یا کپی بودن از مرحله ارزیابی خارج می‌گردد. ملاک و میزان تقلب اعم از معیار کمی (مشابهت بیش از 30% عبارات) و معیار کیفی (مشابهت بیش از 30% محتوا و مدل ارائه، نوآوری ) می باشد. 
  • برای نمایه شدن در پایگاه های بین المللی، ثبت و نمایش شناسه رایگان ORCID و ایمیل آکادمیک برای تمامی نویسندگان مقالات (به ویژه نویسندگان مسئول) اقدام به دریافت کد و شناسه پژوهشگر در سامانه ORCID فرمایید.